čtvrtek 20. srpna 2015

*



Chłodnik je litevského původu, do Polska se dostal za vlády Jagiellonců a zdomácněl zde. V starších receptech se uvádí, že se připravoval z vody z kvašených okurek nebo červené řepy. Varianta v uvedeném receptu je jednodušší a v Polsku se používá nejčastěji. Pokud budete mít mladou červenou řepu i s natí, přidejte do chłodniku i tu, nakrájejte ji na drobno a dejte ji povařit k červené řepě.


Suroviny

4 menší červené řepy

1 salátová okurka
400 ml podmáslí nebo kefíru
2 lžíce čerstvého drobně nasekaného kopru
1 lžíce drobně nasekané kadeřavé petrželky
sůl, pepř
ocet
kysaná smetana a vejce na ozdobu

Omytou červenou řepu oloupeme, nakrájíme na malé kostky, zalijeme ji asi 200 ml vody a dáme ji na 15 minut vařit. Uvařenou řepu odstavíme a necháme ji trochu vychladnout. Odebereme ⅔ řepy a tekutinu, rozmixujeme je dohladka a vrátíme ke zbytku řepy.

Okurek oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Přidáme jej k řepě spolu s koprem a petrželkou. Přilijeme podmáslí nebo kefír a dobře zamícháme. Ochutíme solí, pepřem, můžeme také přikyselit trochou octa.

Polévku dáme na 2 hodiny vychladit do ledničky. Před podáváním ozdobíme lžičkou kysané smetany, koprem a vajíčkem uvařeným na tvrdo rozkrojeným na čtvrtky. Může se přidat i ředkvička nakrájená na co nejmenší kostičky.

*


*
Chłodnik 

Obrovské překvapení polské kuchyně!

*


Žádné komentáře:

Okomentovat